Vurderer du å pusse opp deler av boligen din for å øke verdien ved salg? Vi tok en prat med en Anders Kløvning fra Notar om fordelene med å pusse opp baderommet.
Hvor mye kan å pusse opp badet øke verdien av boligen?
Verdien vil uansett øke, men oppussing av bad er et regnestykke med flere variabler. Kostnaden av oppussingen må selvsagt medregnes, og det er ikke alltid det er verdt jobben. Det er ofte bedre at den som kjøper huset får muligheten til å pusse opp i sin egen stil og smak, enn at den som selger tar sjansen på at oppussingen treffer riktig. Om det er verdt det eller ikke, kommer an på ting som størrelsen på badet, størrelsen på selve huset og standard i øvrige rom. Hvis badet trekker ned helhetsinntrykket vil jeg absolutt anbefale å pusse opp, sier Anders. Det kommer også an på om du skal selge en leilighet, et rekkehus eller en feriebolig. Hvert enkelt tilfelle må vurderes enkeltvis, men verdien av boligen vil uansett øke.
Oppussing øker verdien i den forstand at kjøper ikke trenger å dekke denne kostnaden, og dermed er villig til å betale mer for boligen. Helhetsinntrykket løftes, markedsføringen trekker til seg flere interessenter og appellerer til en større kjøpegruppe.
Bør du pusse opp hele eller deler av badet?
Det er forskjell på overflateoppussing og totalrenovering. Dersom badet er i teknisk god stand, mens selve innredningen og stilen trenger et løft, så er det naturlig å velge overflateoppussing. Hvis badet nærmer seg 15-20 års levetid, hvor alt av tekniske installasjoner er fra byggeår, er det naturlig å gjøre en totalrenovering. Dette er betydelig dyrere, forklarer Anders. En totalrenovering innebærer å rive eksisterende vegger, fliser, gulv og inventar. Man bygger opp nye vegger og himling, gjerne også utskiftning av vindu og dør. Nye tekniske installasjoner, røropplegg, oppgradere ventilasjonsanlegget, støpe nytt gulv med gulvvarme, membran og nytt sluk, sette opp våtromsplater, legge fliser. Videre er det maling, montere inventar, armatur og baderomsmøbler. Mindre grep som kan øke verdien er blant annet å legge nye fliser (flis-på-flis), flismaling eller mikrosement. Det er også naturlig å bytte ut baderomsmøbler eller inventar, deriblant dusjløsning, vegghengt toalett, nye servanter eller armatur, skap og hylleløsninger. Male tak, vegger og bytte taklamper er også fine tiltak, sier Anders.
Viktig med riktig dokumentasjon
i 2019 kom det krav til prosjektering, som forteller hvordan du skal bruke og vedlikeholde baderommet når du rehabiliterer eller bygger nytt bad. Hvis badet er gammelt og du ikke har dokumentasjon vil du får en dårlig tilstandsrapport når du skal selge. Det hjelper ikke at badet ser fint ut hvis det ikke er gjort riktig. Det skal være informasjon som dokumenterer at materialene som er valgt tåler det de skal tåle, og at de er brukt i samsvar med forutsetningene. Vanlig FDV – Forvaltning, drift og vedlikehold – altså hvordan badet skal rengjøres og brukes, når slitedeler skal skiftes etc, forklarer Anders.
Det er to viktige ting man må tenke på ved oppussing av bad. Det første: bruk fagfolk og sørg for å få dokumentasjon. Det andre er at stilvalg må appellere til markedet, og ikke bare ‘’deg selv.’’ Det kan være lurt å rådføre seg med megler og forretninger som selger bad og baderomsinnredning.
Baderom kommer i tre kategorier: billigbad, medium og high class. Drammen VVS leverer baderom i kategorien high class, men er priset rimeligere. Det er et eksklusivt nivå på badet og ved å velge et nøkkelferdig bad får du garantert tilbake verdien du har putta inn, avslutter Anders.